TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V tednu od 11. do 17. novembra 2024 smo letos prvič obeležili teden slovenske hrane, ki spodbuja k odkrivanju bogate tradicije domačih jedi in spodbuja k bolj trajnostnim in zdravim prehranjevalnim navadam.
V petek smo učenci osnovne šole za zajtrk jedli kruh, maslo, med, jabolko in pili mleko. Med zajtrkom so učenci poslušali šolski radio, oddajo o tradicionalnem slovenskem zajtrku.
Sprehodili smo se med učenci in jih vprašali o tednu slovenske hrane in tradicionalnem slovenskem zajtrku:
1.B
Pika in Jakob iz 1.b sta nam povedala, da takrat zajtrkujemo le domače izdelke, ki so pridelani v Sloveniji. Obema je zajtrk zelo okusen, najbolj pa jima je všeč med, saj je sladek.
2.A
Ajda in Jaka iz drugega razreda pa sta povedala kako dobimo posamezne izdelke, ki jih jemo za zajtrk. Med pridelajo čebele, maslo pa naredimo iz mleka, jabolko samo zraste na drevesu, kruh pa dobimo iz kvasa, moke in vode.
3.A
Vito iz 3.a nam je povedal da je zajtrk vsako leto enak, ker je taka tradicija.
V tretjem razredu so se tudi strinjali, da bi večkrat imeli tak zajtrk.
5.C
Vse sestavine so pridelane v Sloveniji, na naravne načine, vemo iz katere kmetije so, kakšno krmo dajejo živalim…, so povedali učenci 5.c
7.B
S tem zajtrkom poudarimo slovensko kulturo in živila, ki jih res že od nekdaj pridelujemo v Sloveniji.
Anja Podgornik in Klara Gradišek, 7.b