Skoči na glavno vsebino

Izmenjava Celovec

Udeleženci izmenjave v Celovcu smo preko Ljubelja srečno prispeli na Slovensko gimnazijo in se že družimo s prijaznimi gostitelji.

 

PRVI DAN

Prvi dan izmenjave z dijaki Slovenske gumnazije v Celovcu je minil v duhu spoznavanja novih prijateljev in šole. Po prijetni dobrodošlici so nas dijaki 2. D pogostili s prigrizki in z doma narejenim pecivom. Pozdravila nas je tudi ravnateljica ga. Kuhling. Nato smo se skozi igro predstavili. V glasbeni učilnici smo ob korepeticiji g. Stanka zapeli himno naše izmenjave Wenn du fröhlich bist/Ko si srečen v dveh jezikih. Po kosilu v Mladinskem domu so učenci 5. razreda naše šole odigrali nemško-slovensko priredbo rezijanske pripovedke Rusica je pregnala grdino iz lisičje hišice. Popoldne smo si ogledali film in končno odšli na domove, vsak k svoji družini gostiteljici.

 DRUGI DAN
Dan smo pričeli 1. šolsko uro ob 7.45. Pri pouku smo prisostvovali 2 uri – nekateri pri nemščini, drugi pri religiji, tretji pri slovenščini … Nato smo spoznavali mesto (mestno hišo, dvorano grbov, zmajev vodnjak, najstarejšo lekarno, stari trg, kip Marije Terezije) in obiskali velikonočni sejem. Kosili smo v Slomškovem domu Mohorjeve družbe. V medijski hiši ORF smo se preizkusili v vlogi radijskih in TV-novinarjev. Zvečer smo se vrnili v avlo šole, kjer smo se družili učenci, učiteljice in starši gostiteljev, ki so pripravili pogostitev in prijetno druženje.
TRETJI DAN
Dan smo začeli s poukom po urniku, nato smo se razdelili v mešane skupine z gostitelji in odšli na delavnice nemščine in italijanščine. Vsake 15 min smo zamenjali postajo in se skozi igre učili jezikov. Sledilo je kosilo v Mladinskem domu. Po njem smo odšli v središče mesta na ogled mestne hiše. Sledil je reli kviz po mestu, ko smo iskali znamenitosti in morali ob njih narediti selfie. Nato smo imeli prosto na velikonočnem sejmu. Vrnili smo se v mestno hišo, kjer so nam iz županjinega kabineta pripravili sprejem s pogostitvijo. Vsak učenec je prejel potrdilo o opravljenem kvizu in posebno darilce – plišastega zmaja, ki je simbol obeh mest. Poleg tega pa so dali iz občine Celovec narediti še priložnostno čokolado obeh mest. Popoldne smo preživeli aktivno z družinami.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost