Skoči na glavno vsebino

Slovenski zajtrk

SLASTEN IN PRISTEN DOMAČI SLOVENSKI ZAJTRK

          Ob zajtrku večina ljudi začne dan in je zelo pomemben za naše počutje, zdravje in vpliva na zbranost. Je najpomembnejši obrok dneva, pri katerem moramo zaužiti dovolj vitaminov, mineralov, maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Da se spomnimo na pomen kvalitetnega zajtrka, imamo na šolah enkrat letno tradicionalni slovenski zajtrk. (Eva Lucija Škraba)

         

          Letos smo že sedmič 3. petek v novembru posvetili dnevu slovenske hrane. Obeležili smo ga z že osmim tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Ob dnevu slovenske hrane želimo letos poudariti predvsem pomen zdravih tal za pridelavo kakovostne ekološke hrane.
V zadnjem desetletju je izginilo več rodovitnih tal, zato poudarjajo, da se mora kmetijstvo prilagajati na način, da varujemo okolje, ki je že tako izpostavljeno številnim grožnjam. Poleg tega opravljajo tla številne pomembne naloge: so življenjski prostor, zadržujejo in čistijo vodo, skladiščijo ogljik, v njih krožijo rastlinska hranila.
Bistvo dneva slovenske hrane je podpiranje domačih pridelovalcev in predelovalcev, ohranjanje podeželja, čistega in zdravega okolja, podpiranje in ohranjanje domačih delovnih mest, poseljenosti ter večjo prehransko varnost. Na ta način povečujemo samooskrbo v državi in s tem kakovost življenja.
V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt tradicionalni slovenki zajtrk. Sestavljajo ga mleko, jabolko, maslo in med ter črni kruh. S temi izdelki podpiramo čebelarstvo, sadjarstvo, pridelavo žit in prirejo mleka. Njegov glavni pomen je spodbujanje otrok k zajtrkovanju, saj so raziskave pokazale, da veliko otrok izpusti najpomembnejši obrok dneva.
Zelo je pomembno, da skrbimo za uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja ter ohranjamo čisto okolje. K temu pa seveda velik delež prispevamo mi, predvsem s pravilnim ločevanjem odpadkov.
Želimo vam veliko zdravja, gibanja in ekološkega obnašanja. (Ana Mahne)

         Utrinki

     

    

  

          Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku so učenci in učenke pripravili čudovito razstavo v avli šole.

   

    

  

  

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost