Skoči na glavno vsebino

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

V petek, 19. 11. 2021, smo v slovenskih šolah obeleževali že 11. dan slovenske hrane in ob tem izvedli tudi Slovenski tradicionalni zajtrk. Tipični domači zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko (ali drugo sadje slovenskega porekla).

Letos imamo za dan slovenske hrane tudi poseben slogan. To je »Zajtrk s sadjem – super dan!«, navezujoč se na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, kateri se na ta dan daje pomemben pečat. Pridelovalcem in predelovalcem hrane – našim kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam – pa posebno priznanje.

Na ta dan se spomnimo tudi, da hrana ne raste na trgovinskih policah in da je zelo pomembno, da smo v družinah čim bolj samooskrbni – hrano lahko kupimo od lokalnega pridelovalca ali pa jo pridelamo kar doma.

S to akcijo se v javnosti tako krepi zavedanje in pomen:

  • domače trajnostne samooskrbe,  
  • ohranjanje čistega in zdravega okolja,  
  • ohranjanje podeželja,  
  • seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in  
  • spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. 

Nekaj učencev smo povprašali, kaj menijo o Slovenskem tradicionalnem zajtrku, ki smo ga prejeli v šoli:

»Nad zajtrkom sem bil navdušen. Hrana mi je bila zelo okusna, pa tudi kombinacija hrane mi je bila zelo všeč. Zajtrk bi ocenil s 4,5 od 5. Rad imam lokalno pridelano hrano – to pomeni da se ne pelje dolgo do našega krožnika.«

–Tim Mugerle, 6. c

»Zajtrk mi je bil kar všeč. Najljubše mi je bilo, da sta bila med in maslo zmešana skupaj. Pomembno  se mi zdi, da jem(o) doma pridelano hrano. Pomemben pa je tudi med. Če ne bi bilo čebel, ki med proizvedejo, ne bi imeli medu in drugih medenih izdelkov. Zajtrk bi ocenil z 8 od 10.«

–Luka Perme, 6. c

Želimo si, da bi vsak izmed nas imel ob sebi dobrega kuharja, ki bi bil izbirčen pri izbiri sestavin za jedi, ki jih dajemo svojemu organizmu, in pa velikodušen pri ponudbi odličnih obrokov, ki jih bo »začaral« iz najkakovostnejših lokalno pridelanih in ekoloških surovin iz Slovenije.

Šolski radijski novinarji Zarja, Marta, Filip, Andraž in Teodora

smo ob tem prazniku izumili tudi priložnostni pregovor:

Jej lokalno in zdravo,

da tvoji možgani bodo vedno pripravljeni na zabavo!

                                                           šolska novinarka, Maja Cek

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost