Skoči na glavno vsebino

Predavanje: Elektronske cigarete in drugi novejši izdelki s tobakom ali nikotinom

Uporaba elektronskih cigaret (vejpi), ogrevanih tobačnih izdelkov, nikotinskih vrečk (beli snus) in brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za žvečenje) v Sloveniji med mladostniki narašča. 

S ciljem, da dobimo verodostojne informacije o teh izdelkih, v januarju 2024 Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja dve spletni predavanji na to temo. Predavanje ni namenjeno otrokom ali mladostnikom. 

Predavala bo Helena Koprivnikar, zdravnica in specialistka javnega zdravja. Govora bo o tem, kaj danes vemo o teh izdelkih, zakaj je njihova uporaba še posebej tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, kakšna je razširjenost uporabe v Sloveniji in kako te izdelke ureja slovenska zakonodaja.

Po predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.  

Predavanje bo potekalo v:

– sredo, 31. 1. 2024, ob 16 uri.  

Za udeležbo na predavanju se prijavite na povezavi: https://anketa.nijz.si/a/ae0d67e5

Prijava je možna do zapolnitve prostih mest, nato prijave zaprejo.

V kolikor bo zanimanje veliko, bodo ponovitve predavanja organizirali tudi v nadaljnjih mesecih.

Prijavljenim bodo posredovali povezavo do aplikacije ZOOM na dan predavanja.  

V kolikor se predavanj ne morete udeležiti, vas pa tema zanima, si lahko ogledate tudi posnetek enega od predhodnih predavanj na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=bWAGFiOPdBc  

Več informacij o različnih izdelkih s tobakom ali nikotinom lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ, na povezavi: https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/, v zavihku Informacije za odrasle, stran 2 od 2    vključno s podkastom o teh izdelkih.

V drugem zavihku so na voljo tudi informacije za mladostnike in mlade odrasle.

Informacije o elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so na voljo tudi v dveh kratkih videih Svetovne zdravstvene organizacije v slovenskem jeziku: – elektronske cigarete: https://www.youtube.com/watch?v=8vQZs4TlnFY   – ogrevani tobačni izdelki: https://www.youtube.com/watch?v=zrjox2Bb3PA

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost